Prestigiosul portal eurobasket.com a publicat superlativele sezonului pentru Liga Națională de baschet masculin. Specialiștii site-ului care acoperă întreaga activitate baschetbalistică de pe continent, atât la feminin, cât și la masculin, au inclus patru reprezentanți ai BC SCM Timișoara pe lista premianților. În plus, cubano-americanul se găsește în echipa jucătorilor non-comunitari. 

Tudor Costescu a fost desemnat antrenorul sezonului 2017/2018, în vreme ce Adrian Diaz face parte din echipa campionatului și a fost declarat cel mai bun pivot la Ligii Naționale. 

Octavian Popa-Calotă și Mladen Jeremic au fost incluși în categoria ” Honorable Mention”. Calotă face, de asemenea, parte din cea mai bună echipă a baschetbaliștilor autohtoni, iar Mladen Jeremic din echipa jucătorilor Bosman.

 

ECHIPA CAMPIONATULUI:

PG: Brandon Taylor (178-PG-94) - Steaua CSM 

PG: Tyler Laser (185-PG-88) - CSU Sibiu 

SF: Monyea Pratt (196-SF-85) - CSU Sibiu 

F: Zeljko Sakic (204-F-88) - UBT Cluj Napoca 

C: Adrian Diaz (213-C-93) - BC Timisoara 

ANTRENORUL CAMPIONATULUI: Tudor Costescu - BC SCM Timișoara

 

Juniorii U16 de la SCM Timișoara au încheiat sezonul 2017/2018 cu participarea la turneul final B al Campionatului Național, ce a avut loc în București. Echipa pregătită de Petru Czmor a înregistrat două victorii și trei înfrângeri și s-a clasat pe locul al patrulea.

”Sunt foarte mulțumit de modul cum s-au prezentat băieții. Am făcut meciuri bune, am avut o atitudine pozitivă și puteam obține chiar mai multe victorii, în ciuda faptului că ne-a lipsit unul dintre jucătorii de bază. Băieții au luptat, au ținut să demonstreze că au valoare și au reușit în multe momente, ceea ce m-a bucurat. La juniori, munca se vede în timp, iar noi am început să culegem roadele. Această clasare între primele zece cluburi din țară ne indică faptul că suntem pe un drum bun”
Petru Czmor, antrenor SCM Timișoara U16
 

Această poziție echivalează cu locul al zecelea la nivel național, după cele șase formații din turneul final A și cele trei ce au devansat trupa alb-violetă în recentele confruntări din București. Această ultimă competiție a fost foarte solicitantă cu cinci meciuri în trei zile:

Vineri – 69-77 cu U BT 2 Cluj

Sâmbătă – 59-61  cu CSU Sibiu, 80-61 cu LPS Focșani 

Duminică – 63-57 cu CSS 4 Lumina București, 64-77 cu CSU Ploiești.

Turneul final B a fost câștigat de gruparea din Ploiești care a adunat maximum de victorii, cinci.

Lotul folosit de SCM Timișoara U16, de-a lungul sezonului 2017/2018, antrenor Petru Czmor:

Robert Schipor, Aleksa Radojicic, Ștefan Cenușe, Lucian Șerbănescu, Sasha Ardelean, Darius Zaharia, Darius Pîrlogea, Alexandru Giurcovici, Igor Chiru, Rareș Bordea, Șerban Goia, Mihai Damian, Andrei Damian, Luca Stoicov, Denis  Chihaia, Khadim Seck. 

 

Detaliile noului sezon din Liga Națională de baschet masculin vor fi puse în discuție în aproapiata ședință a Consiliului Director al Federației Române de Baschet. Acesta se va reuni la 23 mai, atunci când este programată și o ședință a Biroului Federal. 

Detaliile noului sezon din Liga Națională de baschet masculin vor fi puse în discuție în apropiata ședință a Consiliului Director al Federației Române de Baschet. Acesta se va reuni la 23 mai, atunci când este programată și o ședință a Biroului Federal. „Am purtat discuții la Bucureşti, cu preşedintele Horia Păun şi cu juristul acestei instituţii, pentru a găsi soluții. Federaţia nu poate plăti, asta este clar; FIBA poate cere federaţiei să ne sancționeze, dar nu o poate obliga să plătească datoriile. Noi purtăm corespondență intensă atât cu FIBA, cât și cu FRB. Ne dorim o rezolvare, nu fugim de ea, dar cerem înțelegere. La reuniunea președinților de club s-a discutat și despre criteriile de eligibilitate și va fi nevoie și aici de o politică echilibrată. Sunt destule cluburi cu probleme: noi avem acest diferend cu BAT-ul, alte grupări au datorii față de federație, există în multe locuri întârzieri salariale, dar toată lumea face eforturi ca lucrurile să evolueze în direcția corectă și sunt convins că se vor găsi cele mai bune căi” Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet SCM Timișoara Condițiile de eligibilitate pentru sezonul viitor vor fi abordate tot cu acest prilej. Înscrierea în sezonul 2018/2019 al Ligii Naționale se va putea face până la 10 iunie. Clubul nostru are un diferend cu Tribunalul de Arbitraj pentru Baschet (BAT), de la Geneva, Elveția, dar s-a adresat Tribunalului Suprem Elvețian pentru anularea deciziei prin care BAT ne impune anumite plăți supradimensionate. Considerând că decizia BAT a fost luată fără consultarea tuturor actelor care să facă lumină în acest caz, oficialii viola solicită reexaminarea cazului și consideră că orice sancțiune trebuie suspendată până la primirea unui răspuns de la Tribunalul Suprem. Despre emiterea acestei acțiuni în anulare a fost informată și Federația Internațională, FIBA.
Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet SCM Timișoara
 

Condițiile de eligibilitate pentru sezonul viitor vor fi abordate tot cu acest prilej. Înscrierea în sezonul 2018/2019 al Ligii Naționale se va putea face până la 10 iunie. 

Clubul nostru are un diferend cu Tribunalul de Arbitraj pentru Baschet (BAT), de la Geneva, Elveția, dar s-a adresat Tribunalului Suprem Elvețian pentru anularea deciziei prin care BAT ne impune anumite plăți supradimensionate. Considerând că decizia BAT a fost luată fără consultarea tuturor actelor care să facă lumină în acest caz, oficialii viola solicită reexaminarea cazului și consideră că orice sancțiune trebuie suspendată până la primirea unui răspuns de la Tribunalul Suprem. Despre emiterea acestei acțiuni în anulare a fost informată și Federația Internațională, FIBA. 

 

 

Echipa de juniori sub 16 ani participă de mâine la turneul final B al Campionatului Național, ce are loc în București. Sistemul de desfășurare este ”fiecare cu fiecare” și va stabili ordinea echipelor care se clasează între locurile al șaptelea și al doisprezecelea, în ierarhia națională. 

”Practic, această echipă nu exista acum un sezon. Jumătate de lot vine de la U14, iar ceilalți jucători sunt din generația 2002 și am fost nevoiți să închegăm o echipă. Eu sunt mulțumit de modul cum au evoluat lucrurile, am crescut de la meci la meci, de la turneu la turneu, am sudat un colectiv din ce în ce mai bun. Este o bucurie să vezi cum trag – așa cum se spune – toți la aceeași căruță și au început să aibă tot mai multă încredere în ei și să-și dorească victoria la fiecare partidă”
Petru Czmor, antrenorul SCM Timișoara U16
 

Trupa pregătită de Petru Czmor va juca cinci partide, cu U BT 2 Cluj (joi, ora 18,00), CSU Sibiu (sâmbătă, ora 11,00), LPS Focșani (sâmbătă, ora 16,00), CSS 4 Lumina București (duminică, ora 13,00) și CSU Ploiești (duminică, ora 18,00).

Formația noastră a ajuns la acest turneu, după ce a câștigat Grupa semifinală C-B, cu nouă victorii și o singură înfrângere. Antrenorul juniorilor U16, Petru Czmor, a precizat că nu are lotul complet pentru acest turneu, din motive școlare, câțiva dintre componenții echipei fiind elevi în clasa a opta și având examene importante. 

 

Oficialii clubului nostru au pregătit și emis două acte foarte importante în această perioadă. Acestea sunt adresate unor foruri internaționale și vin să aducă lămuriri în diferendul cu BAT (Basketball Arbitral Tribunal), ce ne impune plăți față de anumiți jucători ai echipei BC Timișoara. 

”Este o solicitare de anulare a deciziei BAT. Adresa se găsește pe site-ul Tribunalului Suprem din Elveția. Am informat și secretarul FIBA, informare pe care aveam obligația să o furnizăm până la 22 mai, dar am trimis-o deja. Am explicat exact situația în care ne aflăm și așteptăm reacțiile de acolo. Noi în calitate de club de drept public suntem obligați să recurgem la orice cale de atac internă și internațională, chiar dacă încercăm să găsim soluții din domeniul privat. De această dată, spre deosebire de acțiunea de la Tribunalul de Arbitraj pentru Baschet (BAT), unde ne-am apărat doar spunând că jucătorii care ne-au acționat, în număr de patru, nu au avut relații contractuale cu SCM-ul, vom intra în detalii. De data această dată, fiind obligați prin decizia BAT să plătim în solidar cu BC-ul – BC-ul nemaiexistând ca entitate, ca nimic - am prezentat un dosar voluminous, în care arătăm că acei jucători nu au jucat niciun minut în campionat, nici pentru fosta BC, că acei jucători aveau doar două salarii de luat – că se ajunsese la niște sume! - că acei jucători nu mai erau de câteva luni în Timișoara când s–a înființat SCM-ul”
Radu Țoancă, președintele SCM
 

Mai exact, BAT a decis plăți către Hristo Nikolov, Kyle Shiloh, Nenad Milosevic, Derrick Low, jucători care au făcut pregătirea de vară cu BC Timișoara, în 2015. SCM Timișoara a solicitat anularea acestei hotărâri arbitrale, iar solicitarea a fost adresată Tribunalului Suprem Elvețian, deoarece BAT are sediul la Geneva și se supune legilor statului elvețian. De asemenea, SCMT a trimis o informare către Secretariatul FIBA, informare pe care forul european o solicitase cu data limită de 22 mai. Prima doleanță este aceea ca efectele deciziei BAT să fie suspendate până la o sentință a Tribunalului Suprem, iar următoarele vizează cuantumul datoriilor, pe care îl considerăm supradimensionat.

Miza imediată a unei astfel de amânări este aceea de a obține dreptul de înscriere în campionatul 2018/2019, înscriere care se poate face până la data de 10 iunie.